Van het CJG - Ik-zeg-het-nog-één-keer...!

10 november 2020

Ik-zeg-het-nog-één-keer….!

Hoort u uzelf dit ook regelmatig tegen uw kind zeggen? Ik denk voor de meeste ouders een heel herkenbare tekst.

Dé truc om te zorgen dat uw kind luistert, kent iedereen. Ga naar uw kind toe, zorg dat jullie op de - zelfde ooghoogte zijn én dat uw kind u aankijkt. Vertel dan uw boodschap. Maar hoe dan ook is dat natuurlijk een reddingspoging achteraf. Beter is het te voorkomen dat u zo’n truc moet toepassen. Hoe? Dat ontdekte communicatietrainster Heleen de Hertog dankzij een boek dat, gebaseerd op de theorie van de psycholoog Haim Ginott, een nieuwe, effectieve manier van communiceren met kinderen beschrijft.

De kern van de methode is dat ouders leren communiceren zonder te oordelen of te evalueren, maar puur beschrijvend en invoelend. ‘Kinderen voelen zich begrepen. Niet omdat hun ouders zéggen dat zij hun kind snappen, maar omdat zij dat laten zien door te omschrijven hoe het zich voelt. Uiteindelijk leidt dat tot meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.’

De How2Talk2Kids methode bestaat uit vaardigheden om effectief te communiceren met kinderen aan de hand van 6 onderwerpen. Deze onderwerpen kunnen niet los van elkaar worden gezien. De basiselementen in onze methode zijn:

- Accepteer álle gevoelens van uw kind. Realiseer u dat niet al het gedrag acceptabel is.

- Leer situaties te beschrijven in plaats van te (ver)oordelen.

– Haal de persoonlijke angel eruit.

Als u deze basisvaardigheden op de juiste wijze toepast, leert u anders te communiceren, op een manier die respectvol is richting uw kinderen. U zult merken dat uw kind steeds meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gedrag en bovendien zélf met oplossingen komt.

Nieuwsgierig geworden? Het boek How2Talk2Kids is te bestellen via bol.com en ook in de ouderbieb op school te leen.Terug naar het nieuwsoverzicht