Terugblik Webinar `Praten met kinderen`

1 april 2021

Op maandagavond 29 maart hebben wij een Webinar gegeven met als onderwerp: ‘Praten met kinderen’. We hebben ons hiervoor laten inspireren door het boek How2Talk2Kids.
In dit boek worden 7 onderwerpen behandeld die als leidraad dienen om te praten met kinderen. Deze 7 onderwerpen zijn:

  1. Omgaan met gevoelens
  2. Coöperatief (Meewerkend) gedrag
  3. Alternatieven voor straf
  4. Aanmoedigen Autonomie (zelfstandigheid)
  5. Effectief prijzen
  6. Bevrijden van Rollen
  7. Vaardigheden Samenvoegen

De onderwerpen worden bouwstenen genoemd. De onderwerpen bouwen op elkaar voort. De eerste bouwsteen ‘Omgaan met gevoelens’ is het fundament. Deze bouwsteen hebben we tijdens het Webinar behandeld. Wij hebben jullie meegenomen in het belang dat alle gevoelens van uw kinderen er mogen zijn en gerespecteerd moeten worden. Ongemerkt zijn we (soms) geneigd om gevoelens van kinderen te ontkennen of meteen advies te geven. Hoe kinderen zich voelen en hoe zij zich gedragen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn de gevoelens van kinderen van groot belang. De algemene stelregel hierin is: Hoe beter kinderen zich voelen, des te groter is de kans dat ze zich ook goed gedragen en ontwikkelen. Om die reden is het belangrijk om oog te hebben en ervoor te zorgen dat kinderen zich goed voelen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat de gevoelens van kinderen worden geaccepteerd.

Hierbij een voorbeeld om te illustreren hoe het er mogelijk bij u ook wel eens aan toe gaat:

Kind: Mam, ik ben moe.
Ouder: Je kunt niet moe zijn, je hebt net een dutje gedaan.
Kind: (luider): Maar ik ben moe.
Ouder: Je bent niet moe, alleen nog wat slaperig. Kom, kleed je aan.
Kind: (jammerend) Nee, ik ben moe!

Indirect krijgen kinderen hiermee de boodschap dat ze niet op hun eigen gevoel moeten vertrouwen, maar op het gevoel van u als ouder. Dit kan leiden tot boosheid en verwarring bij kinderen.
Op dit soort momenten is het helpend als we ons kunnen verplaatsen in ons kind en onszelf afvragen: ‘Wat denkt mijn kind?’ Wat zou uw kind als reactie geven als u probeert u te verplaatsen in uw kind?

Kind: Mam, ik ben moe.
Moeder: Dus je bent nog steeds moe, terwijl je toch net hebt geslapen?

Zo reageren vraagt oefening. In het Webinar komen praktische voorbeelden aan de orde hoe u dit toe kan passen. Nieuwsgierig geworden? U kunt in de maand april het Webinar terugkijken

Heeft u vragen naar aanleiding van het Webinar of een andere vraag over opvoeden en opgroeien?
Wij denken graag met u mee.
Hanneke Molenaar – hmolenaar@cjgbarneveld.nl - 06-23412199
Roeland de Roo – rderoo@cjgbarneveld.nl – 06-30190082Terug naar het nieuwsoverzicht